Technical FAQ Az adathalászatról

Discussion in 'Magyar szekció' started by Bakatabis, Sep 13, 2019.

Dear forum reader,

if you’d like to actively participate on the forum by joining discussions or starting your own threads or topics, please log into the game first. If you do not have a game account, you will need to register for one. We look forward to your next visit! CLICK HERE
Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Bakatabis

  Bakatabis Advanced

  Kedves Játékosok!

  Beszéljünk az internetes csalások, adatlopások egyik legalattomosabb képviselőjéről, a "phishing"-ről, azaz adathalászatról.

  Részletes leírás angolul itt, ennek kivonata magyarul itt.


  Mi az a phishing?

  A phishing egy olyan tevékenység, amellyel az elkövető bizalmas adatokat próbál meg ellopni. Ezen bizalmas adatok jelenthetnek jelszavakat, magán jellegű információkat, vagy akár üzleti titkokat is. A témával kapcsolatban a játékosaink inkább az accountjuk biztonsága miatt érintettek, ezért a két veszélyforrás a hamis e-mail és a hamis weboldal.

  Hogyan védekezhetek a hamis e-mail ellen?

  Egy gyanúsan hamis e-mail esetén a legjobb védekezés a józan ítélőképesség és pár lépés az elővigyázatosság jegyében:

  - Ha nem vagy felhasználó azon az oldalon, ami megkeres egy levéllel, egyszerűen töröld a levelet, NE kattints a levélben szereplő esetleges linkekre, ne tölts le csatolt tartalmakat, ne indíts el csatolmányként érkező programokat.
  - Ha az adott oldal egyik felhasználója vagy és gyanús a levél, két lehetőséged van:
  Keresd meg telefonon az üzemeltető céget, vagy vedd fel a kapcsolatot az oldal supportjával (ismét hangsúlyozzuk, NE kattints semmilyen linkre a levélben).
  Új ablakban lépj be az említett weboldal főoldalára és próbálj meg információkat szerezni arról, hogy miért kaptad az említett e-mailt.

  Milyen eszközök védhetnek a phising ellen?

  A legtöbb böngésző rendelkezik alapértelmezés szerint bekapcsolt phishing elleni védelemmel.
  Néhány e-mail kezelő, mint például a Mozilla Thunderbird, vagy az e-mail szolgáltatók, mint például a Google Mail vagy a Yahoo Mail rendelkeznek beépített phishing elleni védelemmel.
  Az internetes védettséget biztosító programok, mint például a vírusírtók, rendelkeznek beépített phishing elleni védelemmel.
  A böngészőkbe beépített jelszókezelők szintén rendelkeznek phishing elleni védelemmel, csak a biztonságos oldalakra lépnek be automatikusan.

  Hogyan védekezhetek a hamis weboldalak ellen?

  Hamis weboldalak esetén a legjobb védekezés szintén a felhasználó megfigyelő- és józan ítélőképessége. Érdemes egy pár dologra odafigyelni:

  - Furcsa a webcím? Ha egy weboldal felkelti a gyanúnkat, érdemes odafigyelni a címben az olyan karakterekre, amelyek megtévesztőek lehetnek, ilyen például az "O" betű helyett a nulla, azaz "0".
  - "https" oldal (azaz védett)? Érvényes az oldal tanúsítványa?
  - Van eltérés külsőleg a weboldalon a korábbiakhoz képest? Nyiss egy másik böngészőablakot és manuálisan juss el a kívánt weboldalra, majd hasonlítsd össze a két weboldal kinézetét.

  Legyetek tehát résen. Elbírja az ismétlést: A legjobb védekezés minden esetben a felhasználó józan ítélőképessége. Ha gyanús egy weboldal, vagy levél, NE adj meg semmilyen adatot, NE kattints linkekre, NE futtass csatolmányként kapott programokat.

  Üdvözlettel
  DSO team
   
Thread Status:
Not open for further replies.