Technical FAQ Netkapcsolódás tesztelése - Késés (lag) hibaelhárítás

Discussion in 'Magyar szekció' started by StSanya, Nov 4, 2021.

Dear forum reader,

if you’d like to actively participate on the forum by joining discussions or starting your own threads or topics, please log into the game first. If you do not have a game account, you will need to register for one. We look forward to your next visit! CLICK HERE
Thread Status:
Not open for further replies.
 1. StSanya

  StSanya Board Administrator Team Drakensang Online

  Sokszor előforduló probléma, hogy megnő a játékban a ping, s laggos lesz a játék.

  Ping: Számítógépes hálózati eszköz (illetve a szoftver neve), melynek segítségével ellenőrizhető, hogy az adott távoli számítógép elérhető-e egy IP hálózaton keresztül.

  Az eszköz, mely egy számítógépes program, az ICMP protokoll ECHO parancsát küldi az ellenőrizni kívánt számítógépnek, melynek hatására az változtatás nélkül visszaküldi a kapott adatcsomagokat. A parancs elküldése után a program várja a ECHO válaszokat, majd megérkeztük után kiszámolja az oda-vissza út idejét és az adatveszteséget. Ha egy csomag nem érkezik vissza az élettartamán (TTL) belül, elveszettnek minősül.

  A visszajelzés adását a távoli gép letilthatja, így a küldő számára „nem létező” lesz.


  Lag: angol szó, jelentése: késés, késedelem, lemaradás.

  A lag (vagy lagg) nem pl. a chatelés, böngészés stb. esetében, hanem internetes játékban nagyon lényeges: laggolhat egy, vagy több játékos, ilyenkor rossz az adatátvitel, ami miatt
  1.) a játék élvezhetetlenné válik, mert "szaggat", vagy
  2.) a másik játékos karaktere (amíg annál a játékosnál az 1. pont áll fenn) össze-vissza ugrál a mappon (a játéktérben), mert a rossz adatátvitel miatt a karakter útja nem folyamatos.


  Sajnos sok oka lehet a problémának, egyrésze a játékos számítógépére, modem/routerére, s ahhoz történő kapcsolódás módjára (vezetékes vagy vezeték nélküli), illetve az internetelőfizetés technikai paramétereire, a szolgáltató eszközeire, egyéb problémáira is visszavezethető.

  Másrészt a játék szervere is lehet sajnos leterhelt egy közkedvelt event idején pl., vagy nyilván, technikai probléma is lehet vele.

  A Windows operációs rendszerekben is elérhetőek parancssoros segédprogramok - ping, tracert - amelyekkel kis segítséget kaphatunk a hálózati kapcsolódás teszteléséhez.

  Én most erre a célra egy ingyenes segédprogramot javaslok, a WinMTR-t.

  A WinMTR letöltése után a zip fájlban két könyvtár látható:
  WinMTR_mappa.jpg

  Amennyiben az operációs rendszerünk 64 bites, akkor a WinMTRx64-es, ha pedig 32 bites a windows, akkor WinMTRx32 mappát nyissuk meg. Ha nem tudjuk milyen, akkor szintén ez utóbbit!

  A megfelelő mappába lépve indítsuk el a WinMTR.exe programot!


  WinMTR.jpg


  A host-hoz írjuk be a tesztelni kívánt weboldal címét, a példán ez a
  grimmag.drakensang.com, (itt persze lehet más szervert is megadni) majd katt a Start gombra! A program gyakorlatilag a ping és a tracert kombinációját végzi, s folyamatosan, addig, míg a Stop gombra nem kattintunk.

  Fentről lefelé mutatja, hány lépésben jut el a routerünkről/modemünkről egy adatcsomag a Grimmag szerverére, mennyi az esetleges
  adatveszteség (Loss % oszlop), küldött és válasz csomagok száma (Sent - Recv), illetve az oda-vissza út idejét: Best: legjobb, Avrg: átlagos, Worst: legrosszabb, Last: legutolsó.

  A képen látható, hogy nálam 0 adatveszteség mellett átlagosan 24 ms a pingem, azaz ennyi időt utazik az adat oda-vissza. Egyénfüggő, s gép illetve játék függő is, de kb. 50 - 60 ms alatt lehet jól játszani, afölött kezd egyre problémásabbá válni.

  Ezen információk ismeretében (a tesztelést megfelelő ideig hagyni kell hozzá a programnak) már jobban meghatározhatók a sajnálatos hibák jellege.

  Túl magas ping csökkentésére javaslatok: Itt és itt.
   
  EmilyRose and Bakatabis like this.
 2. StSanya

  StSanya Board Administrator Team Drakensang Online

  Hibaelhárítási javaslatok


  Általánosságban:

  Győződj meg arról, hogy számítógéped nem tölt le Windows-frissítéseket, egyéb játékokat, azok frissítéseit (beleértve STEAM, EPIC, stb. játékkezelő klienseket), médiatartalmat (zene, videó), torrentet stb. Az ezek letöltésével járó feladatok végrehajtása drasztikusan csökkentheti a játék számára elérhető sávszélességet!

  Határozd meg, hogy a háztartásodban mások használnak-e nagy sávszélességű alkalmazásokat, például videostreaminget vagy online játékokat. A nagy sávszélességű alkalmazások bezárása vagy a nagy sávszélességű eszközök kikapcsolása csökkentheti a várakozási időt.
  Fontos, hogy sok előfizetésnél az internetes sávszélességből levonódik a sima TV adatforgalma is, azaz egy eleve gyenge, hagyományos rézkábeles DSL szolgáltatásnál a digitális IP TV forgalma már jelentősen csökkentheti az elérhető sávszélességedet!

  Ne használj VPN-t vagy proxyt játék közben, mivel azok kapcsolódási problémákat, például magas késleltetést okozhatnak.
  KIVÉVE: Jelenleg a Telekom szolgáltatónál tapasztalt problémák miatt sok játékosnál VPN szolgáltatással sikerült csak játszható játékélményt elérni. Sajnos minden szempontból megfelelő és emellett ingyenes VPN programot nehéz találni...

  Győződj meg arról, hogy a rendszer órája a megfelelő időre van beállítva. Ha többet szeretnél megtudni az idő és az időzóna beállításáról, keresd fel a Microsoft támogatását.  Késés és csatlakozási problémák hibaelhárítása:

  • Ellenőrizd a Windows frissítéseket!
  Válaszd a Start gombot, majd nyisd meg a Gépház > Frissítés és biztonság > Windows Update lapot!

  Ha többet szeretnél megtudni a Windows-frissítések ellenőrzéséről, keresd fel a Microsoft támogatását.


  • Zárj be más alkalmazásokat, amelyek esetleg igénybe veszik a sávszélességet!
  A nagy sávszélességet igénybe vevő vagy jelentős sávszélesség-kiugrásokat mutató alkalmazások bezárása növeli a számítógépen a játék számára elérhető teljes sávszélességet.
  Nyomd meg a CTRL+Alt+Del billentyűkombinációt a billentyűzeten, majd válaszd a Feladatkezelő lehetőséget .
  A Folyamatok lapon kattintson a Hálózat fejléc elemre, az alkalmazások hálózati használat szerinti szűréséhez.

  1.jpg

  Állíts le minden olyan alkalmazást vagy feladatot, amely nagy sávszélességet igényel és nem szükséges! (Pl. a képen a Google Chrome és a Microsoft Edge böngészőket.)


  • Indítsd újra a routert és a modemet!
  • Húzd ki a tápkábelt a routerből és a modemből. Ha az útválasztó vagy a modem akkumulátorral rendelkezik, távolítsd el.
  • Várj 30 másodpercet, majd dugd vissza a tápkábelt a modembe. Ha eltávolítottál egy akkumulátort a modemből, most tedd vissza. Várj még 30 másodpercet, amíg a modem elindul.
  • Csatlakoztasd a tápkábelt az útválasztóhoz. Ha eltávolítottál egy akkumulátort a routerből, most tedd vissza.
  Megjegyzés: Manapság egyre több helyen csak egy eszköz van, egybeépített modem-router!

  • Válts vezetékes kapcsolatra!
  A vezetékes kapcsolatra váltás biztosítja, hogy a késést ne okozza vezeték nélküli interferencia, gyenge vezeték nélküli jel stb.

  Sajnos a szolgáltatók által biztosított eszközök nem mindig tudják kezelni a nagy wifi terhelést, amikor egy családban sok okostelefon, laptop, okos TV stb. mind rákapcsolódnak. Érdemes lehet ilyenkor elgondolkodni saját router beszerzésén, amely nagyobb teljesítményű, s egyidejűleg több eszközt tud megfelelően kiszolgálni!

  Csatlakoztasd számítógépedet közvetlenül az útválasztóhoz vagy a modemhez kábellel, majd tiltsd le a számítógép vezeték nélküli adapterét, hogy biztosan ne azt használja.

  A vezeték nélküli adapter letiltásához:
  • Nyomd meg a Windows + R billentyűket, írd be az „ncpa.cpl” parancsot a Futtatás ablakba, majd nyomd meg az Enter billentyűt.
  • Válaszd ki a vezeték nélküli adaptert. Lehet, hogy "Vezeték nélküli hálózati kapcsolat" vagy valami hasonló felirattal rendelkezik, és alatta lehet egy vezeték nélküli jelerősség-jelző is.
  • Kattints a Hálózati eszköz letiltása vagy a Letiltás elemre. Számítógéped már nem tud csatlakozni vezeték nélküli hálózatokhoz, így biztosítva, hogy a kapcsolat csak vezetékes legyen. (A képen Bluetooth eszközön mutatom!)
  2.jpg

  Fontos! A vezeték nélküli hálózati eszközöd újraengedélyezéséhez a fenti lépéseket végezd el, majd kattints a Hálózati eszköz engedélyezése vagy az Engedélyezés lehetőségre, ellenkező esetben a kábel kihúzása után nem lesz internetelérésed!

  3.jpg


  • A játékkliens hibáinak kijavítása
  Ez a szokásos teljes takarítás menete:

  0. Végezz el egy keresést az ADWCLEANER programmal (töltsd le, telepítsd és futtasd). Ez eltávolít sok, vírusnak nem minősülő, de kártékony jellegű internetes szemetet:
  https://downloads.malwarebytes.com/file/adwcleaner

  1. Válaszd a Start > Gépház > Alkalmazások > Alkalmazások és szolgáltatások lehetőséget.
  Gördíts lefelé, s válaszd ki a Drakensang Online alkalmazást.
  Az "Eltávolítás" gombra kattintva töröld le a programot.

  2. A Start menü keresőjébe írd be, hogy: %temp% és az ott található DSOClient mappát töröld le.
  ( https://board-en.drakensang.com/threads/a-dso-kliens-gyorsitotaranak-tmp-avagy-temp-toerlese.77914/ )

  3. Töröld ki a DNS gyorsítótárat is, az alábbiak szerint:
  https://board-en.drakensang.com/threads/dns-gyorsitotar-toerlese.77907

  4. Töltsd le az új klienst a weboldalról, s telepítsd úgy, hogy mindent töltsön le, azaz "menjen végig a csík":
  https://www.drakensang.com/hu/

  Ez nagyon fontos, hiszen ha nem várod meg, s úgy játszol, amikor új térképre váltanál, a játéknak le kell azt töltenie, ami így várakozással fog járni!

   
 3. StSanya

  StSanya Board Administrator Team Drakensang Online

  bibere likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.