Technical FAQ Netkapcsolódás tesztelése

Discussion in 'Magyar szekció' started by StSanya, Nov 4, 2021.

Dear forum reader,

if you’d like to actively participate on the forum by joining discussions or starting your own threads or topics, please log into the game first. If you do not have a game account, you will need to register for one. We look forward to your next visit! CLICK HERE
Thread Status:
Not open for further replies.
 1. StSanya

  StSanya Board Administrator Team Drakensang Online

  Sokszor előforduló probléma, hogy megnő a játékban a ping, s laggos lesz a játék.

  Ping: Számítógépes hálózati eszköz (illetve a szoftver neve), melynek segítségével ellenőrizhető, hogy az adott távoli számítógép elérhető-e egy IP hálózaton keresztül.

  Az eszköz, mely egy számítógépes program, az ICMP protokoll ECHO parancsát küldi az ellenőrizni kívánt számítógépnek, melynek hatására az változtatás nélkül visszaküldi a kapott adatcsomagokat. A parancs elküldése után a program várja a ECHO válaszokat, majd megérkeztük után kiszámolja az oda-vissza út idejét és az adatveszteséget. Ha egy csomag nem érkezik vissza az élettartamán (TTL) belül, elveszettnek minősül.

  A visszajelzés adását a távoli gép letilthatja, így a küldő számára „nem létező” lesz.


  Lag: angol szó, jelentése: késés, késedelem, lemaradás.

  A lag (vagy lagg) nem pl. a chatelés, böngészés stb. esetében, hanem internetes játékban nagyon lényeges: laggolhat egy, vagy több játékos, ilyenkor rossz az adatátvitel, ami miatt
  1.) a játék élvezhetetlenné válik, mert "szaggat", vagy
  2.) a másik játékos karaktere (amíg annál a játékosnál az 1. pont áll fenn) össze-vissza ugrál a mappon (a játéktérben), mert a rossz adatátvitel miatt a karakter útja nem folyamatos.


  Sajnos sok oka lehet a problémának, egyrésze a játékos számítógépére, modem/routerére, s ahhoz történő kapcsolódás módjára (vezetékes vagy vezeték nélküli), illetve az internetelőfizetés technikai paramétereire, a szolgáltató eszközeire, egyéb problémáira is visszavezethető.

  Másrészt a játék szervere is lehet sajnos leterhelt egy közkedvelt event idején pl., vagy nyilván, technikai probléma is lehet vele.

  A Windows operációs rendszerekben is elérhetőek parancssoros segédprogramok - ping, tracert - amelyekkel kis segítséget kaphatunk a hálózati kapcsolódás teszteléséhez.

  Én most erre a célra egy ingyenes segédprogramot javaslok, a WinMTR-t.

  A WinMTR letöltése után a zip fájlban két könyvtár látható:
  WinMTR_mappa.jpg

  Amennyiben az operációs rendszerünk 64 bites, akkor a WinMTRx64-es, ha pedig 32 bites a windows, akkor WinMTRx32 mappát nyissuk meg. Ha nem tudjuk milyen, akkor szintén ez utóbbit!

  A megfelelő mappába lépve indítsuk el a WinMTR.exe programot!


  WinMTR.jpg


  A host-hoz írjuk be a tesztelni kívánt weboldal címét, a példán ez a
  grimmag.drakensang.com, (itt persze lehet más szervert is megadni) majd katt a Start gombra! A program gyakorlatilag a ping és a tracert kombinációját végzi, s folyamatosan, addig, míg a Stop gombra nem kattintunk.

  Fentről lefelé mutatja, hány lépésben jut el a gépünkről egy adatcsomag a Grimmag szerverére, mennyi az esetleges
  adatveszteség (Loss % oszlop), küldött és válasz csomagok száma (Sent - Recv), illetve az oda-vissza út idejét: Best: legjobb, Avrg: átlagos, Worst: legrosszabb, Last: legutolsó.

  A képen látható, hogy nálam 0 adatveszteség mellett átlagosan 24 ms a pingem, azaz ennyi időt utazik az adat oda-vissza. Egyénfüggő, s gép illetve játék függő is, de kb. 50 - 60 ms alatt lehet jól játszani, afölött kezd egyre problémásabbá válni.

  Ezen információk ismeretében (a tesztelést megfelelő ideig hagyni kell hozzá a programnak) már jobban meghatározhatók a sajnálatos hibák jellege.

  Túl magas ping csökkentésére javaslatok: Itt és itt.
   
  EmilyRose and Bakatabis like this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page